środa, 2 marca 2016

Grillowany udziec z indyka na wstążkach z cukinii

W kuchni nie musi wiać nudą, a zdrowe odżywianie wcale nie musi być mało atrakcyjne i niesmaczne.  Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na grillowany udziec z indyka na wstążkach z cukinii z olejem lnianym. Sam widok zachęca do jedzenia!




Składniki (na 1 porcję):
-130g udźca z indyka bez skóry i kości
-1 mała cukinia
-1 łyżeczka oleju lnianego nierafinowanego
-odrobina masła klarowanego/oleju kokosowego
-niecała 1 łyżeczka soku z cytryny
-sól do smaku

marynata do mięsa:
-1 łyżecka sosu sojowego
-1 łyżeczka musztardy bez cukru
-1 łyżeczka majeranku
-1/4 łyżeczka wędzonej papryki
-pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręczników papierowych
-w misce mieszamy składniki na marynatę, wkładamy mięso i dokładnie mieszamy
-odkładamy na kilka godzin lub na całą noc
-mięso grillujemy do miękkości
-cukinię dokładnie myjemy i suszymy
-przygotowujemy wstążki za pomocą obieraczki
-patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju kokosowego/masła klarowanego i smażymy kilki sekund. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny oraz sól
-cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej mięso


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Kurczę.. muszę se takiego grilla pierdyknąć. MEGA fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie fajny ten opiekacz, niezwykle przydatna rzecz w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń