Ciasto z fasoli z owocami i kawałkami czekolady

Szalenie smaczne, zaskakująco lekkie i efektownie wyglądające ciasto z fasoli. Wzbogacone owocami i wyczuwalnymi kawałkami czekolady - wprost idealne!
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich lub gości słodkim i zdrowym wypiekiem, przygotuj ciasto fasolowe. Jestem przekonana, że nikt nie zgadnie z czego te ciasto jest zrobione :).









Składniki (blaszka 21x19cm):
-1 puszka czerwonej fasoli 400g (po odsączeniu zalewy 240g)
-6 kostek posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady minimum 90% kakao
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-1 gruszka
-garść mrożonych truskawek ( u mnie dokładnie 6 sztuk)
-3 łyżki płatków jaglanych/owsianych błyskawicznych
-3 małe jajka
-4 suszone daktyle

-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytrusów
-1/4 szklanki mleka kokosowego
-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu


Sposób przygotowania:
-wyjmujemy fasolę z puszki i dokładnie płuczemy. Przekładamy do miski, dodajemy żółtka, mleko, daktyle, słodzik i blendujemy na gęsty krem
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą, delikatnie mieszając
-dodajemy resztę składników (oprócz owoców) i ponownie mieszamy aż wszystko się połączy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-gruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w dowolne kształty
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (ja użyłam sylikonową, więc nie potrzebuję papieru)
-przekładamy masę, wciskamy owoce i wstawiamy blaszkę do piekarnika na 40 minut
-studzimy i kroimy

Smacznego i na zdrowie!



2 komentarze:

  1. Wygląda jak nasze domowe ciasto "salceson" :D Nie sądziłyśmy, że z fasolą to ciasto też wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto zrobione pyszne!!
    Mogę wiedzieć ile ma kalorii w 100g?

    OdpowiedzUsuń