piątek, 4 marca 2016

Batony musli bez pieczenia- wegańskie i bezglutenowe

Batony musli, to solidna dawka energii. Już po zjedzeniu jednego dostaniesz niezłego kopa ;)!
Są bardzo słodkie, pyszne i oczywiście zdrowe, ale pod warunkiem, że przygotujemy je w domu. Dlaczego? Sprawdzaliście może kiedyś skład takich batonów sklepowych?  Przeważnie nie są one wartościowe, a jeśli chcemy zjeść dobrego batona, to musimy za niego zapłacić około 5-6 zł.
Wracając do składu sklepowych batoników- nie są one wcale 'fit', jak zapewnia producent. Znajdziemy w nich przede wszystkim: syrop glukozowo-fruktozowy, przetworzone tłuszcze roślinne TRANS, emuglatory, sztuczne aromaty, cukier, substancje utrzymujące wilgoć, substancje spulchniające, pszenicę,  ale również znajdzie się w nich coś zdrowego, jak np. mąka gryczana, mąka ryżowa, płatki owsiane, czy wiórki kokosowe. Jednak nie oszukujmy się- więcej niż złego niż dobrego. Dlatego zachęcam do zrobienia domowych batoników, które z powodzeniem możecie przygotować ze swoimi dziećmi- na pewno będą przeszczęśliwe!









Składniki:
-200g suszonych daktyli (bez dwutlenku siarki) (u mnie od free delikatesy)
-20g rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego (u mnie od free delikatesy)
-15g płatków kokosowych (u mnie od free delikatesy)
-5 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
-100g słonecznika łuskanego (u mnie od free delikatesy)
-1/3 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki zmielonej wanilii

Sposób przygotowania:
-daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy
-dodajemy resztę składników ugniatamy aż powstanie taka zwarta kula
-papier do pieczenia kładziemy na blat, na nim naszą kulę , a na to kolejną warstwę papieru
-za pomocą wałka rozwałkowujemy ciasto
-kroimy na dowolne kształty
-wkładamy do zamrażalnika na 20 minut lub do lodówki na kilka dobrych godzin

Smacznego i na zdrowie!


6 komentarzy :

  1. idealne na przekąskę będąc poza domem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czym można zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej niczym, bo dzięki niemu batoniki są bardziej zwarte.
      Proszę spróbować pominąć i dać ewentualnie więcej płatków owsianych. Myślę, że też wyjdą :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Tyle dobroci w jednym batonie! :D Zeżarłybyśmy z dziką rozkoszą :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dowiedzialam sie przez przypadek, że syrop glukozowy to zło, przy okazji akcji Vitalii, przeciwko temu produktowi. Nigdy mi przez myśl nie przeszło, że to jest jakas niewlasciwa, szkodliwa substancja. Przeciez ona jest w tylu produktach!
    Co do pani przepisu to ja się jedynie boje, że nie wytrzymam tych 20 minut, kiedy bedzie musial baton spoczywać w zamrażalniku... o ja, wyglądają oblednie i założe się, że też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy płatki kokosowe można zastąpić wiorkami?

    OdpowiedzUsuń