Szybka zupa pomidorowa z komosą ryżową

Jedną z moich ulubionych zup jest oczywiście zupa pomidorowa, którą uwielbiam od najmłodszych lat. Kiedyś w moim domu przygotowywało się ją z koncentratu, ale dzisiaj wiem, że prawdziwa, dobra i wartościowa zupa musi być na bazie dużej ilości warzyw.

Zupa pomidorowa, to nie tylko smaczny smak, ale przede wszystkim bogactwo likopenu- przeciwutleniacza, który przyczynia się do dobrego stanu zdrowia:
-działa przeciwnowotworowo
-blokuje działanie wolnych rodników, które w nadmiarze powodują starzenie się organizmu i choroby
-pomaga chronić DNA, komórki tłuszczowe i enzymy
-chroni włókna kolagenowe i poprawia wygląd skóry

Co ciekawa badania wykazały,że likopen we krwi był największy po tym, jak uczestnicy badania spożywali gotowane pomidory, w porównaniu do poziomu po wypiciu soku pomidorowego lub jedzenia surowych pomidorów.
Należy pamiętać o tym, że przyswajanie likopenu zwiększa tłuszcz.








Składniki:
-400g mrożonych warzyw "mieszanka chińska'
-1 puszka pokrojonych pomidorów bez cukru/
-1 kartonik przecieru pomidorowego 500ml
-1 cebula
-1 łyżka masła klarowanego
-1 łyżka przyprawy suszone pomidory, z bazylią i czosnkiem (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (u mnie od AGNEX)
-70g komosy ryżowej (u mnie od AGNEX)
-1/3 łyżeczki kurkumy
-1 łyżeczka soli himalajskiej
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
-komosę ryżową płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut) w 140ml wody
-wodę wlewamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz mrożone warzywa
-gotujemy do miękkości, wyjmujemy liście oraz kulki ziela angielskiego
-warzywa blendujemy pulsacyjnym ruchem (jeśli chcemy mieć zupę krem, to blendujemy dokładnie. Ja lubię czuć kawałki warzyw, więc nie blenduję wszystkiego)
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła i podsmażamy cebulę na rumiany kolor. Przekładamy pomidory z puszki i doprowadzamy do odparowania soku
-zawartość patelni przekładamy do zupy
-wlewamy przecier pomidorowy i przyprawiamy
-gotujemy jeszcze około 10 minut
-na koniec dodajemy komosą, mieszamy i jemy! :)

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze:

  1. pomidorowa w takim wydaniu i to w porze obiadowej- narobiłaś mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy zupę pomidorową i nasza babcia robi ją boską z domowym makaronem :) Ale z komosą to jeszcze nie jadłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń