piątek, 26 lutego 2016

Miętowy jagielnik

Miętowy jagielnik, czyli sernik bez sera :). Delikatny, miękki i orzeźwiający...
Połączenie mięty i gorzkiej czekolady- coś wspaniałego!
Koniecznie musicie spróbować :)




Składniki:ciasto:
-100g suchej kaszy jaglanej
(u mnie od AROMATNATURY)
-1 puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-6 łyżek płatków jaglanych
-1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
-1 szklanka liści świeżej mięty
-2 łyżki mocno zaparzonej herbaty miętowej
-2 duże jajka
-garść rodzynek

polewa czekoladowa:
-50g gorzkiej czekolady 90% kakao
-13 łyżek mleka kokosowego

dodatkowo:
-1 kostka potartej czekolady


Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-do kaszy dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i blendujemy na gęsty krem
-na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, rodzynki i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy np. płatkami jaglanym lub jakąś mąką
-przekładamy masę
-pieczemy 50-60 minut
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy całą noc lub cały dzień

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-wlewamy mleko i szybko mieszamy
-lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta

następnie:
-posypujemy obficie potartą czekoladą

Smacznego i na zdrowie!


1 komentarz :

  1. Jak już pisałyśmy na fb. Tak jak bardzo kochamy jagielniki tak bardzo nie lubimy połączenia słodkości z miętą :D

    OdpowiedzUsuń