Kinder maxi king bez pieczenia

Batona kinder maxi king zapewne zna każdy z Was. Jest naprawdę dobry- sama jadłam go kilkakrotnie. Doskonale znacie moje podejście do sklepowych słodyczy, więc postanowiłam zrobić kolejny zamiennik, który zakończył się ogromnym sukcesem :).
Moja wersja maxi kinga bije na łopatki sklepowego batona! Co więcej tego ciastka nie trzeba piec, więc zrobicie go dosłownie w kilka chwil.










Składniki:
ciasto:
-pół szklanki płatków migdałów zmiksowanych na pył (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki płatków owsianych (dla bezglutenowców certyfikowane)
-40g mąki kokosowego
-niecałe pół szklanki wody

'karmelowe' nadzienie:
-50g suszonych daktyli namoczonych przez kilka godzin lub całą noc (bez dwutlenku siarki)
-pół banana

'mleczny' krem:
-1 puszka mleka kokosowego

polewa czekoladowa:
-70g gorzkiej czekolady 90%
-15 łyżek mleka kokosowego
-spora garść orzechów laskowych (namoczonych przez całą noc)

Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać jeszcze trochę suchych składników. Formujemy kulę i odstawiamy na 15minut
-blat obsypujemy mąką kokosową i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą okrągłego naczynia wykrawamy 4 koła (2 grubsze, które użyjemy jako spód oraz dwa chudsze)

karmelowe nadzienie:
-daktyle i banana blendujemy na gęsty krem

mleczny krem:
-z puszki wyjmujemy tylko gęstą część (proszę uważać na wodę)
-blendujemy do uzyskania bitej śmietany

polewa czekoladowa:
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-studzimy
-orzechy siekamy na drobne kawałki, łączymy z polewą czekoladową

Następnie:
-na spodzie wykładamy krem z mleka kokosowego, na to nadzienie karmelowe, blat ciast i znowu krem z mleka kokosowego. Tak postępujemy z dwoma batonami
-ciastko układamy na kratce i obficie polewamy polewą czekoladową aż spłynie po całości ciastka
-odstawiamy aż czekolada zastygnie

Smacznego i na zdrowie!



Komentarze

  1. Ile taki deser będze miał kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile taki deser będze miał kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale nas teraz zainspirowałaś :D Uwielbiałyśmy zawsze tego batona a skoro to ciacho jest jeszcze lepsze to już w ogóle genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. "wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą" czy dodajemy do nich mąkę kokosową czy służy nam ona wyłącznie do posypania blatu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście- mąka kokosowa jest niezbędna do związania masy

      Usuń
  5. witam, czy moge czyms zastapic platki owsiane? np mąką jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, ile potrzeba składników, ponieważ chciałbym zrobić więcej takich batoników np 10 z takich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, z podanych składników wychodzą dwie sztuki

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty