Bezglutenowe placki z komosy ryżowej z wanilią

Te placuszki z komosy ryżej z wanilią są tak zdrowe i smaczne, że u mnie nie obyło się bez dokładki.
Placki są bezglutenowe i bez dodatku mleka krowiego, więc są doskonałą propozycją dla osób z nietolerancją glutenu i alergią na mleko.

Polecam je wszystkim, a zwłaszcza dla dzieciaków, które uwielbiają wszelkiego rodzaju placuszki :).






Składniki:

-80g mąki komosy ryżowej (zmieliłam komosę ryżową w młynku)- 
(u mnie od AGNEX)
-20g mąki z tapioki
-2 małe jajka od szczęśliwej kurki
-pół szklanki mleka kokosowego lub innego mleka
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka sody oczyszczonej 
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
-1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
-olej kokosowy/masło klarowane/smalec do smażenia

dodatkowo:
cukier puder:
-2 łyżki erytrolu zmiksować w młynku na pył

Sposób przygotowania:
-jajka, mleko, słodzik przekładamy do miski i miksujemy
-po trochu dodajemy resztę składników i dalej miksujemy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu
-łyżką nakładamy masę i smażymy na małym ogniu z obu dwóch stron pod przykrywą
-placuszki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. Polać je tylko syropem daktylowym i jesteśmy szczęśliwe :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie placuszki na sniadanie,to dla mnie prawdziwy rarytas :-). Jutro zrobie na sniadanko :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Proszę daj znać, jak smakowały! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty