poniedziałek, 22 lutego 2016

Babka ziemniaczana - dietetyczna i bezglutenowa

Babka ziemniaczana lub babka kartoflana jest tradycyjną potrawą kuchni białoruskiej, a znana i popularna jest również w różnych regionach Polski.

Głównym składnikiem babki ziemniaczanej są oczywiście potarte surowe ziemniaki. Do tego dodaje się podsmażony boczek oraz cebulkę, a niekiedy jajko. Całość wzbogaca się przyprawami np. pieprzem, solą, kminkiem czy majerankiem.

Moja wersja babki kartoflanej jest bardziej lżejsza, bo nie zawiera smażonego boczku i mąki pszennej. Czyli jest dietetyczne i bezglutenowa :)





Składniki: 
-1,5kg ziemniaków

-1 duża cebula
-1 ząbek czosnku
-3 jajka
-4 łyżki mąki ryżowej
-1 łyżka majeranku
-sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
-ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki
-ziemniaki trzemy na tarce, na małych oczkach (użyłam do tego miksera, który zrobił to za mnie ;) )
-czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę
-od ziemniaków odciskamy wodę
-ziemniaki łączymy z cebulą, czosnkiem i jednym jajkiem
-z pozostałych dwóch jajek oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka na sztywną pianę
-żółtka oraz ubitą pianę dodajemy do masy ziemniaczanej
-wsypujemy mąkę, przyprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy
-naczynie żaroodporne delikatnie natłuszczamy (możemy użyć formę sylikonową)
-nakładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 50-60minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy
-podajemy z ulubioną surówką lub kapustą kiszoną

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Jeszcze nigdy babki ziemniaczanej nie robiłyśmy ale z sałatką musi smakować wybornie :D

    OdpowiedzUsuń