TORT FERRERO ROCHER Z FASOLI

Mocno czekoladowy tort bez dodatku mąki i cukru, w smaku przypominający powszechnie znane Ferrero Rocher. W smaku przepyszny- na pewno nie rozczarujecie się!






Składniki (blaszka 17cm):
biszkopt:
-1 puszka fasoli
-3 jajka
-4 łyżki kakao u mnie BIO (u mnie od AGNEX)
-szczypta soli
-łyżeczka sody
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego

-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-spora garść posiekanych orzechów do obsypania boku tortu (u mnie od AGNEX)

krem Rocher:
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (używamy tylko śmietanki)
-400g kremu czekoladowego (z tego przepisu: KLIK)
-30 g gorzkiej czekolady min. 80% kakao

polewa czekoladowa do tortu i kulek
-70g czekolady gorzkiej min. 80% kakao
-50 mleka kokosowego lub innego roślinnego

-20g masła (ja użyłam klarowanego)

praliny:
-100g ugotowanej kaszy jaglanej
-2 łyżki kakao
-garść posiekanych orzechów
-łyżka ksylitolu
+ polewa czekoladowa




Sposób przygotowania:
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy z ksylitolem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i dokładnie mieszamy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt będzie lekko zapadnięty i z małymi wgłębieniami- ja to wyrównałam nożem
-biszkopt kroimy tak aby powstały 3 blaty

krem:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-z puszki wyjmujemy śmietankę i miksujemy na na bitą śmietanę
-łączymy z kremem czekoladowym
-dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy na małych obrotach

Kładziemy 1 blat biszkoptu, smarujemy kremem(ale nie całym). Przykrywamy kolejnym blatem, znowu smarujemy kremem i kładziemy ostatni blat biszkoptu
-boki tortu smarujemy resztą kremu i obsypujemy orzechami włoskimi

polewa czekoladowa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, mleko
-pod koniec delikatnie mieszamy i odstawiamy aby polewa zgęstniała i wystygła
-polewamy tort i zostawiamy trochę do pralin

praliny:
-kaszę jaglaną blendujemy na gęsty krem
-dodajemy kakao, ksylitol i zagniatamy
-formujemy małe kulki
-obtaczamy w czekoladzie i orzechach
-układamy na torcie

Tort wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!


Komentarze

  1. Teraz to juz kompletnie mnie zaskoczylas i nie mam pojecia co napisac;-). Tort wyglada mega apetycznie! Te przepisy sa takie swietne,ze wszystko chcialoby sie zrobic naraz:-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli ktoś mówi nam, że zrobił ciasto z fasoli i było ohydne (a spotkałyśmy się już z takim zdaniem) to twierdzimy, że ten ktoś po prostu nie umiał go zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten tort jest cudowny!!! Smak to pewnie totalny obled. Od razu zapisuje przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy podana waga kaszy to po ugotowaniu czy suchej? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaką fasolę należy kupić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort zrobiła mi na urodziny siostra. Jest pyszny! Wszystko dobrze współgra, a w dodatku jest zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się ciesze i życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
      Pozdrawiam i ściskam :)

      Usuń
  7. z podanych składników na blachę 22cm wyszedł mi cienki placek,musiałam dopiec blaty:)
    tylko strasznie kruszył mi się blat,nawet po wystygnięciu, w piekarniku już popękał.Chciałabym zrobić go drugi raz bo w smaku pyszny ale co zrobić aby nie pękał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cienki placek? Robie wiele ciast na bazie tego biszkoptu i nigdy nie wyszedł mi płaski.
      Może piekła Pani w zbyt wysokiej temperaturze?

      Usuń
    2. piekłam w takiej temp jak podano..

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty