wtorek, 19 stycznia 2016

Tarta Bounty wegańska

Tarta o smaku Bounty, która smakuje o niebo lepiej od tego batonika! Jest mniej słodka, bardziej kokosowa i po prostu smaczniejsza:). Spód został przygotowany z kaszy jaglanej z dodatkiem suszonych owoców i kakao. Wypełniony mocno kokosowym kremem, całość posypana sporą ilością płatków migdałów. Coś dla fanów kokosowych łakoci :).





Składniki (blaszka 24cm):
spód:
-200g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-30g kakao  (u mnie od AGNEX)
-150g suszonych moreli niesiarkowanych(moczonych przez całą noc lub kilka godzin)* (u mnie od AGNEX)
-4 łyżki mąki kokosowej
-4 łyżki mąki jaglanej
-2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania blaszki
-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

Morele można zastąpić innymi suszonymi owocami np. daktylami/rodzynkami

krem rafaello:
-1,5 szklanki wiórków kokosowych
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

dodatkowo:
-spora garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej
-kaszę lekko studzimy i do jeszcze ciepłej jagły dodajemy siemię lniane, mąkę jaglaną i dokładnie mieszamy
-suszone owoce przekładamy do malaksera i dokładnie blendujemy
-masę owocową łączymy z kaszą i ponownie mieszamy, następnie dodajemy mąkę kokosową, kakao i całość zagniatamy
-odstawiamy aby masa była całkowicie zimna
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy wiórkami kokosowymi
-masę wykładamy na blaszkę
-pieczemy około 50minut (15 minut przed wyciągnięciem robimy w spodzie dziurki za pomocą widelca)
-studzimy na kratcę

krem kokosowy:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietankę i ubijamy na sztywną pianę
-wiórki przekładamy do malaksera, zalewamy wodą, która została w puszce i dodajemy słodzik
-całość blendujemy
-masę łączymy ze śmietanką i mieszamy

Na spód tarty wykładamy cały krem i obficie posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego i na zdrowie!


35 komentarzy :

  1. PYSZNIE WYGLĄDA. Z CHCECIĄ BYM ZJADŁA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bounty to byl moj ulubiony baton. Ze wzgledu na sklad,musialam z niego zrezygnowac. Ogolnie uwielbiam smak kokosa. Kocham jesc wszystko co kokosowe;-). Ten przepis jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wspaniala. Wierze,ze to niczym niebo w gebie. Bede ja robila jak zwykle,do niedzielniej kawki :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale się nastawiłaś na ciasta na wzór popularnych słodyczy :D I zdecydowanie urzekające robisz te ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest podane w przepisie schłodzone mleko. Ale jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc :)- wtedy będzie schłodzone.

      Usuń
  6. Mogę użyć inne bezglutenowe mąki? aktualnie mam w domu gryczaną i ryżowa
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki rozmiar formy do pieczenia zastosować?

    OdpowiedzUsuń
  8. Blaszka? Jakiś wymiar?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie :) Musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. olej kokosowy w płynnej postaci, tak? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka może być kaloryczność na 100g? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, ponieważ nie liczę kcal. Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Niedawno rzuciłam cukier. Od tamtej pory nie chce mi się nic słodkiego. Jestem twarda, naprawdę. Aż sama siebie nie poznaję. Kupując chleb w piekarni spoglądam z pogardą na wszystkie tłuste pączki i bezy. Jestem ponad to... Aż tu nagle: "Ooooo, tarta bounty! Nie mam mąki. Idę do sklepu" :D

    Złamałam się, ale nie do końca, bo przecież ksylitol, to nie cukier...



    OdpowiedzUsuń
  13. jaka ilość wody do zalania kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  14. Również chciałabym wiedzieć w jakiej ilości wody ugotować kaszę? Jaką konsystencję trzeba tu uzyskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje wody i kaszy (2:1). Gotujemy aż kasza wchłonie całą wodę i odstawiamy do ostygnięcia.

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Mały błąd, ale jeśli nie jest Pani weganką, to śmiało można dać miód :).

      Usuń
  16. olej kokosowy - 2 łyżki do posmarowania blaszki? I skąd ten miód się wziął?

    OdpowiedzUsuń
  17. Mały błąd, ale jeśli nie jest Pani weganką, to śmiało można dać miód :). Odnośnie oleju kokosowego, to 2 łyżki dodajemy do przygotowania spodu ciasta.
    Blaszkę smarujemy małą ilością.

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie robie tarte . Spod się piecze. Dodałam morele ale wydał mi się w ogóle nie słodki. Dodałam stevie w kroplach. Zastanawiam się czy 50 minut to nie za długo przy temp. 180 stopni z termoobiegiem ? Po zrobieniu zaraz napisze jak wyszła. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Właśnie robie tarte . Spod się piecze. Dodałam morele ale wydał mi się w ogóle nie słodki. Dodałam stevie w kroplach. Zastanawiam się czy 50 minut to nie za długo przy temp. 180 stopni z termoobiegiem ? Po zrobieniu zaraz napisze jak wyszła. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim piekarniku piekłam tyle czasu (mam elektryczny z termobiegiem) :).
      Krem jest bardziej słodki od spodu- całość według mnie idealnie współgra :).

      Usuń
  20. Tarta wyszła przepysznie! Nawet mój mąż, który nie przepada za ciastami stwierdził, że bardzo dobra :)
    Przepis genialny. Sam wygląd też robi wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale! Bardzo się ciesze, że smakowała :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. I pomyśleć że takie smaki, piękności są wegańskie!
    Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam :)
    mleko kokosowe czy mleczko kokosowe z puszki?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie jaki będzie napis. Ważne, aby było z puszki i tłuste ;).

      Usuń
  23. Świetnie się prezentuje to ciasto :) Mam pytanie dot. mleczka kokosowego, kupiłam już kilka firm, ale nigdy nie jest idealnie białe, lecz lekko jakby szare. Za to Twój krem ma cudowny kolor. Podzielisz się informacją, jakiego mleczka użyłaś? ;)

    OdpowiedzUsuń