wtorek, 26 stycznia 2016

Pasztet gryczany z suszonymi grzybami

Jeśli przepadasz za warzywnymi pasztetami lub lubisz urozmaicać swoją dietę, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Pasztet z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami jest niebanalny i wykwintny w smaku. Jest kremowy i zwarty. Smakuje nawet zagorzałym mięsożercom, bowiem w smaku przypomina mięsny pasztet.





Składniki:
-1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej  (u mnie od AGNEX)
-2 jajka od szczęśliwej kurki
-4 łyżki sosu sojowego (użyłam bezglutenowego TAMARI)
-2 łyżki czosnku niedźwiedziego (u mnie od AGNEX)
-spora garść suszonych grzybów
-2 łyżeczki soli himalajskiej
-3 łyżki płatków jaglanych
-4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
-1 mała czerwona cebula
-1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
-1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
-łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:
-suszony grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20minut
-kaszę gryczaną zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-rano odlewamy wodę, do garnka nalewamy nową, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kaszę gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
-cebulę drobno siekamy
-z grzybów odlewamy wodę i kroimy je na mniejsze kawałki 
-do kaszy dodajemy jajka, rozpuszczone masło, sos sojowy i belndujemy na gęsty krem
-do kaszy dodajemy grzyby, cebulę, przyprawy oraz płatki jaglane
-całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i posypujemy czarnuszką
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 45-50minut
-wyjmujemy z piekarnika , studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)

Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Zapisuję tę świetną inspirację i z pewnością coś podobnego wyczaruję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie za mało pasztetów robimy a ten wygląda tak pysznie :D

    OdpowiedzUsuń