Domowe ciasteczka oreo

Przyznam, że nigdy nie jadłam ciasteczek oreo, ale z tego, co zaobserwowałam robią niezłą furorę wśród dorosłych i dzieci. Postanowiłam sprawdzić ich skład i wygląda to następująco: mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny i olej roślinny, kakao, skrobia pszenna, syrop glukozowo-fruktozowy, substancje spulchniające, sól, emuglatory, aromat. 
Krótko mówiąc: producent zaserwował nam paczkę słodkiej trucizny, która nie tylko negatywnie wpłynie na nasze zdrowie, ale również na naszą sylwetkę.
Zachęcam Was do zrobienia domowych ciasteczek ero, które są nie tylko zdrowe, ale bardzo smaczne!







Składniki:
-140g płatków owsianych (zmieliłam w młynku płatki owsiane)
-40g kakao/karobu
-40g mąki ryżowej
-1 jajko
-1/3 szklanki wody
-2 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego

krem:
-110g wiórków kokosowych
-6 łyżek rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-2 płaskie łyżki prawdziwego miodu
-2 łyżki mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub wodą)

Sposób przygotowania:
ciasto:
-suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre i zagniatamy ciasto. (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać więcej mąki)
-blat posypujemy mąką
-rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-pieczemy 15 minut i studzimy

krem:
-wiórki kokosowe mielimy w młynku
-wszystkie składniki łączymy ze sobą

Krem nakładamy na ciasteczko i przykrywamy kolejnym i gotowe! :)

Smacznego i na zdrowie!



Komentarze

  1. Bomba :-). I zgadzam sie z Toba całkowicie,co do opinii ciasteczek oreo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Na pewno kiedyś je wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością na oryginalne Oreo byśmy nawet nie spojrzały gdybyśmy miały przed sobą takie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię oreo ze względu na ich przesadną słodycz... Twoja wersja zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiele osob zachwyca sie wprost ciastkami oreo. A ja zachwycam sie Twoja wersja,tysiac razy zdrowsza od orginalu;-).

    OdpowiedzUsuń
  7. na co moge zamienic make ryzowa ? i czy moge czyms zastapic jajko ? z gory dziekuje za wsze odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki jest problem z mąką ryżową? Jeśli chodzi o finanse, to proszę w domu zmiksować ryż i będzie mąką :). Natomiast jeśli całkowicie, to Pani nie pasuje, to można dać mąkę jaglaną, a zamiast jajka proponuję łyżkę dobrze zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w w-3 łyżkach ciepłej wody. Myślę, że powinno się udać :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. na co moge zamienic make ryzowa ? i czy moge czyms zastapic jajko ? z gory dziekuje za wsze odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre :) Tylko ja zmniejszyła bym ilość kakao w cieście bo wychodzą bardzo gorzkie. Wiem-krem jest słodki ale jednak kakao dominuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty