poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciaso 3 bit

Ciasto 3 bit zrobiłam pierwszy raz. Przede wszystkim zachęciły mnie pozytywne opinie na temat tego tradycyjnego ciasta i batona 3 bit, więc nie mogłam się powstrzymać aby przygotować dla Was zdrową wersję tej słodkości. Efekt? Fenomenalny! 






Składniki (blaszka 18cm):
Spód:

-3/4 szklanki mąki owsianej
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki wody
-1 jajko
-2 łyżki ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny


masa budyniowa:
-200g kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 duży dojrzały banan
-1 łyżka soku z cytryny

masa daktylowa:
-150g suszonych daktylów namoczonych przez całą noc
-1 łyżka kakao/karobu

bita śmietana:
-1 puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego)
-2 łyżki ksylitolu
-1, 5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)

dodatkowo:
czekolada gorzka minimum 80% kakao

Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składnik zagniatamy i odstawiamy na kilka minut
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-spód pieczemy 15minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

masa budyniowa:
-kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
-dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem
-odstawiamy aż trochę 'zesztywnieje'

masa daktylowa:
-daktyle bardzo dokładnie blendujemy
-dodajemy kakao/karob i mieszamy

bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietanką, dodajemy ksylitol i miksujemy na konsystencję bitej śmietany. Jeśli nie uda się jej ubić należy dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić aż masą się stężeje

Na spód ciasta nakładamy budyń, na to masę daktylową i bitą śmietaną. Całość posypujemy potartą czekoladą

Smacznego i na zdrowie!

21 komentarzy :

  1. Taka wersja slynnego 3bita,to mi odpowiada. Twoja pomyslowosc wprowadza mnie w podziw:-). Jestem ciekawa,czy bedzie zdrowa wersja Kinder Maxi Kinga;-):-P.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto kusi swym wygladem i prosi sie o zjedzenie :-). Przepis po prostu cudo! Zapisuje do wyprobowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy to ciasto choć już dawno go nie jadłyśmy :D Ale nam apetytu narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka będzie kaloryczność tego ciasta ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Płatki owsiane górskie czy błyskawiczne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem ciekawa

      Usuń
  6. Wygląda przepysznie, mam zamiar zrobić na święta:) Myśli Pani, że spód taki jak zrobiła Pani do snickersa lub do rafaello też byłby odpowiedni?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile można trzymać takie ciasto w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  8. jest to przepis na keksowke?

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie zrobiłam, bardzo smaczne i nie smakuje wcale jak dietetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, że smakowało :)
      Oto właśnie chodzi, żeby zdrowe jedzenie nie kojarzyło się z nudą i kiepskim smakiem. Dlatego dodaję przepisy, aby każdy przekonał się, że można jeść zarówno smacznie i zdrowo :).
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. daktyle miksujemy tak z tą wodą czy odsączamy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy kasze z wody odsączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wody dajemy tyle, aby kasza wchłonęła cały płyn- 400ml

      Usuń