piątek, 4 grudnia 2015

Świąteczny piernik z polewą czekoladową


Święta bez piernika? Nie ma mowy! Piernik jest moją obowiązkową pozycją na Świątecznym stole. Mój piernik niezwykle słodki i korzenny. Przygotowany z kaszy jaglanej i komosy ryżowej. Dodatkowo polany gorzką czekoladą i posypany orzechami włoskimi :)- jednym słowem samo zdrowie!








Składniki:
-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
-niecałe pół szklanki mąki kokosowej
-2 łyżki mąki z amarantusa
-2 łyżki melasy chleba świętojańskiego/miodu
-2 łyżki ksylitolu
-1 tabliczka gorzej czekolady (najlepiej ponad 70% kakao)
-3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-3 jajka
-2 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
-1/4 szklanki mleka roślinnego/wody
-garść orzechów włoskich


Sposób przygotowania:
-obie kasze, jaja przekładamy do miski i blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy płyn oraz suche składniki i wszystko dokładnie mieszamy
-3 kostki czekolady siekamy na drobne kawałki i dodajemy do masy- mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-pieczemy około 1h i studzimy
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- przygotowujemy garnek z wodą oraz miseczkę metalową. Garnek układamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia, nakładamy miskę, a do niej wkładamy czekoladę oraz łyżkę oleju kokosowego. Zmniejszamy ogień i czekamy aż czekolada dokładnie się rozpuści
-polewę lekko studzimy i polewamy nią ciasto
-orzechy drobno siekamy i posypujemy ciasto

Smacznego!

4 komentarze :

  1. Super apetyczny piernik. Jest jaglana i komosa,to ja juz nic nie dodam,bo piernik po prostu CUDO;-)!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cos zapytam;-). Wymiary formy do pieczenia? Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny patent! wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń