czwartek, 3 grudnia 2015

Soczysta pieczeń wieprzowa w winie

Aromatyczna i soczysta pieczeń w wytrawnym winie z dodatkiem posypki do mięs na bazie gorczycy. Pyszna, delikatna i godna polecenia.




Składniki:
-1 kg szynki wieprzowej (najlepiej w kształcie kulki)
-2 łyżki posypki do mięs Orion (u mnie od AGNEX)
-150ml wina wytrawnego
-1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natępnie przekładamy do miski, polewamy winem i odstawiamy na całą noc do lodówki
-mięso odsączamy nacieramy czosnkiem i posypujemy posypką do mięs
-rozgrzewamy piekarnik do 200C
-mięso wkładamy do naczynia żarooodpornego i pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i mięso przykrywamy pokrywką. Pieczemy kolejną godzinę, a nawet trochę dłużej aż mięso będzie miękkie i soczyste

Smacznego!

3 komentarze :

  1. Fajny patent! Dobry przepis na miesko na świeta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent! Dobry przepis na miesko na świeta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez czesto pieke szynke. Chociaz nigdy nie pieklam z dodatkiem wina. Ciekawi mnie smak takiej szyneczki;-).

    OdpowiedzUsuń