poniedziałek, 7 grudnia 2015

Serniko-makowiec na jaglanym spodzie

Kolejna propozycja na bezglutenowy i zdrowy Świąteczny wypiek. Tym razem coś dla fanów makowca :).





Składniki:
Spód:
-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-150g maku, ja użyłam białego (u mnie od AGNEX)
-1 szklanka mleka kokosowego
-6 łyżek ksylitolu (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-2 jajka
-4 łyżki mąki ryżowej
-łyżeczka proszku do pieczenia BIO
Masa sernikowa:
-700g twarogu
-3 małe jajka
-200ml jogurtu greckiego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki ryżowej
-pół szklanki ksylitolu
-pół łyżeczki sproszkowanej wanili

dodatkowo: kilka plasterków pomarańczy (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:
spód:
-mak sparzamy wrzątkiem
-mleko kokosowe przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mak i gotujemy około 20 min. Następnie studzimy, dokładnie odsączamy z mleka (najlepiej użyć gazę) i mielimy w maszynce do mielenia
-suche składniki mieszamy ze sobą
-kaszę i jaja dokładnie blendujemy, dodajemy suche składniki, mak i mieszamy wszystko. Na koniec wklewamy olej kokosowy i ponownie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę

masa sernikowa:
-twaróg, jogurt oraz jaja dokładnie blendujemy. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
-masę wylewamy na spód i delikatnie wciskamy plasterki pomarańczy

Rozgrzewamy piernik do 180C i pieczemy około 1h. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku

Smacznego!

3 komentarze :

  1. mmm idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentuje :)
    w sposobie przygotowania spodu napisane jest 'kaszę i jaja dokładnie blendujemy', a w składnikach do maku nie sa wpisane jaja, ile ich dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam coś mi umknęło. Proszę dać 2 jaja.
      Pozdrawiam :)

      Usuń