wtorek, 29 grudnia 2015

Rolada wieprzowa faszerowana mięsem mielonym i pietruszką

Rolada schabowa faszerowana mięsem mielonym i natką pietruszki. Jak widać wygląda bardzo efektownie i tak samo smakuje. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju domowych imprezach- naprawde robi wrażenie! :)







Składniki:
-1,5kg schabu bez kości
-pieprz ziarnisty
-sól
-łyżka gorczycy

farsz:
-400g zmielonej piersi z indyka
-1 łyżka musztardy bez cukru
-1 małe jajko
-2 łyżki płatków drożdżowych lub siemienia lnianego
-2 ząbki czosnku
-1 średnia cebula
-pół pęczka natki pietruszki
-sól

Sposób przygotowania:
-schab dokładnie myjemy i suszymy
cebulę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Następnie łączymy z mielonym i resztą składników
-ostrym nożem przecinamy bok schabu, ale nie do końca aby nie przepołowić go na pół i lekko rozklepujemy tłuczkiem
-na schab nakładamy mięso mielone, całość ciasno zwijamy i obwiązujemy specjalnym sznurkiem do pieczenia
-pieprz lekko tłuczemy aby powstały mniejsze ziarenka
-roladę posypujemy obficie pieprzem, solą i gorczycą
-piekarnik rozgrzewamy do 220C
-pieczeń układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w 220C następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze ponad 1h. W między czasie podlewamy mięso tym, co się wytopiło aby nie było suche

Jeśli po upływie czasu, mięso nie będzie jeszcze miękkie, to należy wydłużyć czas pieczenia

Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. Rolada wyglada bardzo apetycznie. W sam raz na Sylwestra;-). Przepis zapisuje. Tak jak napisalas,to swietna rolada,nie tylko na imprezy. Wiec pewnie nie raz skorzystam z przepisu:-P.

    OdpowiedzUsuń