Piernikowa tarta jaglana z jabłkami i bezą

Grudzień, to dla mnie niezwykły miesiąc, który daje mi wiele radości. Jest czas rodzinnej atmosfery, wymyślania Świątecznych przepisów i szaleństwo zakupów. Króko mówiąć: nie ma piękniejszego okresu niż Święta Bożego Narodzenia :). Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną piernikową tartę jaglaną z prażonymi jabłkami i puszystą bezą.










Składniki (blaszka 24cm):
-200g suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego (u mnie od AGNEX)
-2 płaskie łyżki przyprawy do piernika bez cukru (u mnie od AGNEX)
-4 łyżki mąki kokosowego + 1 łyżka do obsypania spodu
-pół szklanki wiórków kokosowych
-1 kg jabłek
-6 łyżek ksylitolu (u mnie od AGNEX)
-2 żółtka
Beza:
-2 białka jaja
-3 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:
-kaszę płuczemy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
-jabłka dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki i dusimy w garnuszku aż wyparuje woda. Studzimy
-do kaszy dodajemy żółtka i blendujemy na gęsty krem, dodajemy mąkę kokosową, przyprawę do piernika, wiórki oraz ksylitol. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami. Wykładamy masę na całość blachy i pieczemy 25 minut i wyciągamy z piekarnika
-białka jaja z dodatkiem ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-spód posypujemy mąką kokosową, a na to wykładamy jabłka i pianę
-tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut
-kroimy po dokładnym ostudzeniu- najlepiej następnego dnia

Smacznego i na zdrowie!

10 komentarzy:

  1. wspaniały pomysł na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecudna tarta. Super pomysl! Swietny przepis;-). Wpisuje tarte na liste ciast swiatecznych:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! :)

      Usuń
    2. Też chętnie zrobię. Do świąt za długo czekać.
      Zrobię w weekend

      Usuń
    3. Super, proszę dać znać, jak smakowała! :)

      Usuń
  3. Ile wody na 200g kaszy (mniej więcej)? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Każdą kaszę gotuje się według proporcji 2:1. Czyli proszę dać 400g wody :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobra tarta wszyscy się zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra tarta wszyscy się zachwycali :)

    OdpowiedzUsuń