poniedziałek, 14 grudnia 2015

NAJLEPSZE bezglutenowe placki z jabłkami

Placki z jabłkami, to moje kolejne danie z dzieciństwa, które przygotowywała mi Mama. Do tej pory uwielbiam je pałaszować, ale nieco inaczej przygotowane. Przede wszystkim pozbawione mąki pszennej i białego cukru, aby były w 100% zdrowe i wartościowe.







Składniki:
-5 łyżek mąki kokosowej
-5 łyżek mąki jaglanej
-1 łyżka mąki z ciecierzycy (ja zmiksowałam ziarna ciecierzycy w młynku)
-2 łyżki ksylitolu
-3 małe jajka
-pół łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 szklanka mleka roślinnego
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:
-jajka rozmącamy trzepaczką, dodajemy pozostałe składniki oprócz jabłka i dokładnie mieszamy
-jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki
-dodajemy do masy i znowu mieszamy
-rozgrzewamy patelnie z dodatkiem tłuszczu i smażymy placuszki na rumiany kolor

Smacznego!



3 komentarze :

  1. Placuszki z jablkami musza byc pyszne. Z pewnoscia je zrobie,i to jutro na sniadanie;-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Mimo że jabłek w formie jabłek nie lubię, ale w placuszku chętnie zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń