Bezglutenowe naleśniki na slodko

Czy można sobie poradzić w kuchni bez dodatku pszenicy i rafinowanego cukru? Oczywiście, że można. Jeśli na bieżąco śledzisz moje przepisy, to zapewne widzisz ile można przygotować bezglutenowych pyszności, które biją na łopatki kupne i niezdrowe wypieki. Dzisiaj zapraszam na bezglutenowe naleśniki, które przygotowałam na bazie mojej ulubionej mąki jaglanej i kokosowej. Całość posłodziłam ksylitolem i usmażyłam na oleju kokosowym. Palce lizać! :) 





Składniki:

-1 szklanka mąki jaglanej
-4 łyżki mąki kokosowej
-2 duże jajka
-pół szklanki mleka kokosowego
-ponad pół szklanki wody
-4 łyżki ksylitoli
-olej kokosowy/masło klarowane do smażenia


Sposób przygotowania:
-jajka z dodatkiem wody i ksylitolu miksujemy
-dodajemy oby dwie mąki i dalej miksujemy
-patelnię z dodatkiem tłuszczu rozgrzewamy, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki z oby dwóch stron

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo mi smakowaly nalesniki;-). Dzisiaj zrobilam je na sniadanie. Swietny smak i co najwazniejsze,to ze sie nie rozpadaja;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Czy były z jakimś dodatkiem? :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę! Czy były z jakimś dodatkiem? :)

      Usuń
    3. Z kremem orzechowo-czekoladowym z Twojego przepisu;-). Lubie tez nalesniki z nutella z awokado. Zastanawiam sie,czy by smakowaly z fruzelina truskawkowa,co dodalas przepis.

      Usuń