Deser bananowy z bitą smietaną kokosową i pistacjami


Przechodząc na dietę odchudzającą lub z przyczyn zdrowotnych na dietę lekkostrawną trzeba sobie odmówić wielu lubionych przysmaków- np. słodkich deserów z dodatkiem bitej śmietany. Nic bardziej mylnego! Dzisiaj pokażę Wam, jak przyżądzić przepyszny deser z płatków owsianych z dodatkiem budyniu bananowego, roślinnej bitej śmietanych i prażonych pistacji. Całość słodzona ekologicznym miodem oraz cukrem kokosowym. Ah, brzmi obłędnie, prawda?







Składniki (na 2 porcje):
-2 puszki mleka kokosowego (u mnie od freedelikatesy)
-2 łyżki prawdziwego miodu (u mnie leśny od freedelikatesy)
-2 łyżki cukru palmowego (kokosowego) (u mnie od freedelikatesy)
-garść pistacji (u mnie od freedelikatesy)
-szklanka płatków owsianych
-1 łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
-1 duży banan


Sposób przygotowania:

-mleko kokosowe wstawiamy do lodówki na kilka godzin
-cukier kokosowy miksujemy na cukier puder
-otwieramy puszkę i oddzielamy twardy tłuszcz od wody (wodę zostawiamy do przygotowania budyniu!)
-twardy tłuszcz przekładamy do miski, dodajemy cukier kokosowy i ubiejamy mikserem na sztywną bitą śmietanę
-przygotowujemy budyń: 3/4 szklanki wody przelewamy do miski, dodajemy badania i dokładnie blendujemy. Następnie przelewamy do garnuszka i gotujemy
-mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do garnuszka. Zmniejszamy ogień i cały czas mieszamy (kilka minut)
-budyń studzimy i dodajemy miód. Wszystko dokładnie mieszamy
-płatki owsiane prażymy na patelni przez kilka minut i studzimy
-na dno miseczek wsypujemy uprażone płatki owsiane, na to budyń bananowy, bitą śmietanę i posypujemy pistacjami

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty