czwartek, 19 listopada 2015

Bezglutenowe kopytka jaglane


Kopytka z kaszy jaglanej, bezglutenowe i bez pszenicy. Dla osób, które nie przepadają za jaglanką takie kopytka są świetnym sposobem na przemycenie kaszy jaglanej. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie.






Składniki:
-100g surowej kaszy jaglanej
-30g mąki kukurydzianej (najlepiej BIO) + trochę do opsypania blatu
-10g mąki ryżowej (zmiksowany ryż na pył w mlynku do kawy)
-10g mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-sól do wersji wytrawnej/ ksylitol do wersji na słodko - ilość według preferencji
-łyżka masła klarowanego do gotowania

Sposób przygotowania:
-kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy
-do kaszy dodajemy jajko wszystkie mąki i zagniatamy ciasto (jeśłi ciasto będzie się mocno kleiło należy dodać jeszcze trochę mąki ryżowej)
-blat opsypujemy mąką
-z ciasta kształtujemy wałeczek i kroimy kluski
-kopytka wkładamy do garnka z wrzącą wodą, dodajemy masło, odrobinę soli i gotujemy kilka minut od wypłynięcia

Następnego dnia kopytka będą dosyć twardę, więc można je jeszcze raz włożyć do wrzątku i gotować kilka minut bądź odsmażyć na patelni.

Smacznego i na zdrowie!



2 komentarze :

  1. Wyglądają przepysznie :) chętnie wypróbuje :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis swietny. Wyglad apetyczny. Wiec przepis zapisuje i zrobie jaglane kopytka;-).

    OdpowiedzUsuń