niedziela, 11 października 2015

Krem jaglany z musem rabarbarowym slodzony stewią

Na moim blogu znajdziecie dosyć sporo przepisów z użyciem kaszy jaglanej, co zapewne już zauważyliście. Jestem jej wielką fanką i uwielbiam przygotowywać z niej różne pyszności. Dzisiaj całkiem spontanicznie powstał przepis na krem jaglany z musem rabarbarowym słodzony stewią. 
Stewia to naturalny słodzik, który możemy zakupić w różnej postaci: płynie, w tabletkach, czy liściach, Ja preferuję tą w liściach- jest bardziej wartościowa.
Stewia jest około 35 razy słodsza od sacharozy i ma dosyć specyficzny smak. Jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia czego nie można powiedzieć o tradycyjnym cukrze wytwarzanym z buraków. Bowiem:
-nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc chorzy na cukrzycę mogą ją używać
-jest wydajna i odporna na wysoką temperaturę (do 200C)
-ma właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne
-nie powoduje próchnicy zębów
-jest niskokaloryczna







Składniki:
-1,5 łyżeczki stewi w liściach (u mnie od AROMAT NATURY)
-200g suchej kaszy jaglanej
-pół szklanki pokrojonego rabarbaru
-1 łyżka oleju kokosowego (u mnie od AROMAT NATURY)
-400ml mleka roślinnego
-szczypta cynamonu


Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy olej i mieszamy
-liście stewii blendujemy na pył i dodajemy do kaszy
-kaszę blendujemy na gładki krem
-rabarbar przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą (tak aby tylko przykryć). Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż powstanie mus
-krem oraz rabarbat przekładamy do szklanek, posypujemy cynamonem


Smacznego i na zdrowie!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz