Budyń lawendowo-dyniowy z kaszy jaglanej

Uspokajający i bardzo aromatyczny lawendowo-dyniowy budyń dla nerwicowców i nie tylko. Dosyć nietypowe połączenie, ale smakowite. Bez glutenu, nabiału, jajek oraz cukru. Czyli coś słodkie dla każdego! Co ciekawe budyń powstał na bazie herbatki z dzikiej lawendy, która:
-wpływa kojąco na nerwy, działa antylękowo
-poprawia nastrój
-ułatwia zasypiania i spokojny sen
-jest niezastąpiona na nerwobóle



Zachęcam do spróbowania! :)

Składniki:
-pół szklanki kaszy jaglanej
-1 szyszka dzikiej lawendy (u mnie od BAKRA)
-1/2 małej dyni hokkaido
-odrobina utartego imbiru
-1 dojrzały banan
-ulubione owoce (u mnie śliwki)

Sposób przygotowania:
-kaszę dokładnie płuczemy,
-następnie do garnuszka przekładamy kaszę i zalewamy wodą (tak aby tylko przykryć). Gotujemy do miękkości - około 15-20 minut
-szyszkę lawendy zalewamy gorącą wodą (pół szklanki) i zaparzamy pod przykryciem 3-5min, Następnie wyrzucamy syszkę.
-dynię kroimy na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w rozgrzanym piekarniku(200C) około 20minut
-dynię, banana oraz imbir przekładamy do kaszy jaglanej, zalewamy naparem z lawendy i blendujemy na gęsty krem
-na wierzchu układamy ulubione owoce

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty