Rozpustny budyń 'czekoladowy' ze śliwkami

Budyń jaglany w kolejnej odsłonie- tym razem mocno 'czekoladowy' z dodatkiem śliwek, ale bez czekolady i mleka krowiego. Czyli bezglutenowe cudo na bazie kaszy i karobu- mączki chleba świętojańskiego. Budyń przygotowuje się w dosłownie kilkanaście minut, a znika jeszcze szybciej. 








Składniki:
-50g kaszy jaglanej
-półtora szklanki mleka ryżowego
-2 łyżki karobu-mączki chleba świętojańskiego / kakao
-5 suszonych daktyli
-2 świeże śliwki
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-1 orzech brazylijski (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-kaszę dokładnie płuczemy
-mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej kokosowy, daktyle, 1 śliwkę  i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut
-po upływie czasu dodajemy karob i szybko mieszamy, następnie zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania gęstego i aksamitnego budyniu. Jeśli budyń okaże się zbyt gęsty- dolewamy jeszcze trochę mleka
-budyń przelewamy do miseczki, dekorujemy śliwką i ulubionymi orzechami

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

  1. :) taką zdrową rozpustę to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach ta konsystencja! Kusisz piekielnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty