sobota, 5 września 2015

Krem dyniowo-selerowy z imbirem


Ostatnio był chłodnik dyniowo-malinowy, który podbił moje serce, a dzisiaj proponuję połączenie dyni z selerem, odrobiną imbiru i chrupiącymi pestkami dyni :). Efekt zadowalający!




Składniki:
-500g pokrojonego miąższu dyni hokkaido
-200g pokrojonego selera
-1/4 łyżeczki sproszowanego imbiru
-1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-1 łyżeczka masła klarowanego
-1 ząbek czosnku
-pół cebulki
-sól oraz pieprz do smaku
-garść pestek dyni


Sposób przygotowania:
-rozgrzewamy piekarnik do 200C. Dynię, seler wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy do miękkości. Około 30minut
-rozgrzewamy patelnię i podsmażamy czosnek oraz cebulę
-upieczone warzywa łączymy czosnkiem oraz cebulą i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy imbir, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy
-całość posypujemy pestkami dyni

Smacznego! :)

1 komentarz :

  1. oj tak! dynia hokkaido w formie kremu to coś zdecydowanie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń