Bezglutenowe ciasto z dynią i figami

Poraz kolejny w roli głównej kasza- cały czas zadziwia mnie w kuchni. Ostatnio świetnie sprawdziła się w mocno czekoladowym brownie, które w smaku nie różni się niczym od oryginału. Z kaszy można z niej wyczarować dosłownie wszystko, a najlepiej sprawdza się w ciastach, co bardzo mnie cieszy. Bowiem, cóż może być lepszego od kawałka pysznego ciasta i dobrej kawy, prawda? :)
Dzisiejszy wypiek jest z dodatkiej potartej dyni hokkaido, co nadaje dodatkowej słodkości wraz z towarzystwem suszonych fig. Palce lizać!






Składniki:
-1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (u mnie od AGNEX)
-13 suszonych fig (można dać więcej) (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki kaszy jaglanej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dla bezglutenowców koniecznie z certyfikatem)
-3 łyżki mąki z tapioki/mąki ziemniaczanej
-50ml oleju kokosowego/masła klarowanego
-3 jajka
-1 szklanka potartej dyni hokkaido
-3/4 szklanki mleka roślinnego
-pół szklanki ksylitolu/erytrolu


Sposób przygotowania:
-kaszę gryczaną i jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Studzimy
-figi zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15-20minut
-oby dwie kasze przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i blendujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy jajka, cukier i dalej blendujemy
-mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
-do masy wsypujemy suche składniki i mieszamy
-na koniec dodajemy dynię oraz wlewamy olej - dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
-ciasto przelewamy do formowy  i delikatnie wbijamy figi
-rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy około 60minut
-studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc

Smacznego i na zdrowie!


2 komentarze: