piątek, 4 września 2015

Bezglutenowe brownie z figami i migdałami

Brownie- mocno czekoladowe ciasto, uwielbiane głównie przez amerykanów. Przygotowane z czekolady, masła, cukru, jajek i niewielkiej ilości mąki. Niestety, ale niezwykle kaloryczne i niekoniecznie zdrowe.
Dzisiaj przedstawię Ci wersję dietetycznego i zdrowego brownie, którego bazą jest kasza gryczana. Jest równie mocno czekoladowe, zbite i słodkie, ale bez mąki, masła i przetworzonego cukru :). Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe i łatwe w przygotowaniu. Smak? Rewelacyjny! Jestem przekonana, że moja wersja brownie podbije Twoje serce i na stałe zagości w Twoim menu :)!







Składniki:
-3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (u mnie od AGNEX)
-2 łyżki płatków migdałów (u mnie od AGNEX)
-10 fig (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
-50ml rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
-pół szklanki karobu/kakao
-5 łyżek ksylitolu/erytrolu
-3 jajka


Sposób przygotowania:
-kaszę gryczaną gotujemy do miękkości i studzimy
-figi namaczamy w wodzie na kilka godzin. Następnie odlewamy wodę i drobno kroimy
-kaszę, jajka, część fig, kakao, słodzik, olej oraz mleko blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy resztę pokrojonych fig i mieszamy
-podłóżną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Całość posypujemy migdałami
-rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy około 45minut

Smacznego :)!

3 komentarze :

  1. Świetny jest ten przepis muszę przyznać;)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu kwintesencja dietetycznych słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało bardzo ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń