sobota, 15 sierpnia 2015

Placuszki bezglutenowe ze świeżym kokosem i jagodami

Słodkie placuszki, to prosty deser, który każdy pokocha, bo kto nie lubi słodkich przysmaków? :)

Przeważnie do placuszków kokosowych używam wiórek, jednak tym razem postanowiłam przyrządzić je ze świeżo potartym kokosem. Efekt? Jak dla mnie świetny! 





Składniki:
-1 jajko L
-30g potartego kokosa
-2 łyżki wody kokosowej (z wnętrza kokosa)
-1 łyżeczka mąki kokosowej(u mnie od AromatNatury)
-kilka jagód do smaku
-1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu
-olej kokosowy do smażenia
(u mnie od AromatNatury)

Sposób przygotowania:
-rozbijamy jajko i oddzielamy żółtko od białka
-białko jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtko z dodatkiem wody kokosowej, mąki i ksylitolu/erytrolu miksujemy
-do żółtka dodajemy ubiete białko, jagody i delikatnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy na rumiany kolor


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz