sobota, 29 sierpnia 2015

Kasza gryczana a'la risotto z suszonymi pomidorami

Kasza gryczana a'la risotto, czyli pyszne danie na bazie kaszy gryczanej niepalonej z dodatkiem duszonych warzyw i wyśmienitą oraz niezwykle aromatyczną mieszanką przypraw o mocno pomidorowym smaku. Palce lizać! :)

Kasza gryczana jest lekkostrawna, nie zakwasza organizmu oraz nie zawiera glutenu, więc jest polecana osobom z celiaką i przestrzegającym diety bezglutenowej.
Ponadto jest świetnym źródłem:
-białka- profil aminokwasów białej gryki przewyższa razowe pieczywo, brązowy ryż , czy makaron.  

-węglowodanów- jest znakomitym źródłem węglowodanów złożonych (o niskim IG), które rozkładane są powoli, a energia uwalniana się z nich długo
-minerałów takich jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor
-witamin z grupy B








Składniki:
-pół szklanki kaszy gryczanej niepalone (u mnie od AGNEX)
-łyżka przyprawy pomidory z bazylią i czosnkiem (u mnie od AGNEX)
-1 średni pomidor malinowy
-1 mała cebula
-1 duży ząbek czosnku
-1 łyżka masła klarowanego
-1 mała marchewka
-2 różyczki brokuł
-łyżka posiekanej nać pietruszki
-pół zielonej papryki
-sól, pieprz

Sposób przygotowania:
-paprykę, cebulę, czosnek, pomidora, brokuł, marchew kroimy w kostkę
-rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i smażymy cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę smażymy
-podlewamy wodą (tak aby tylko przykryć) i czekamy aż wyparuje
-dodajemy paprykę, brokuł i przyprawę pomidorową, sól oraz pieprz. Mieszamy i ponownie podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy.
-na koniec dodajemy pomidora i dusimy jeszcze kilka minut
-całość posypujemy natką pietruszki


Smacznego i na zdrowie!

1 komentarz :

  1. świetny pomysł na kaszę!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń