Domowe mleko kokosowe


Jako, że jestem ogromną miłośniczką kokosowych smaków, to bardzo często w mojej kochni wykorzystuje produkty z kokosa. Głównie olej kokosowy, wiórki oraz mleko, które ostatnio użyłam do przepysznej zupy tajskiej.  
Pomyślałam sobie, że zrobię własne mleko kokosowe. Ceny w sklepach za dobrej jakości mleko są dosyć wysokie(około 10zł), a te tańszę są oczywiście niskiej jakości i paskudne w smaku.
Przygotowanie własnego mleka jest bardzo proste, co więcej z 'odpadków' można zrobić wiórki kokosowe :-), więc za jedyne 3zł mamy zarówno mleko, jak i wiórki.

Ciekawostki:
W sanskrycie (języku starożytnych Hindusów) palma kokosowa znana jest pod nazwą kalpa virksha, co oznacza "drzewo dające wszystko, co niezbędne do życia".
Kokosy to jedne z najcudowniejszych darów natury na naszej planecie. Niezależne od tego, gdzie jesteśmy, co zrobiliśmy i jak bardzo zaniedbaliśmy nasze ciało, świeży miąższ kokosowy, woda kokosowa, śmietanka kokosowa oraz olej kokosowy mogą uratować nam życie.
Podczas bitew na Pacyfiku w trakcie II wojny światowej, w latach 1941-1945, w nagłych wypadkach obie strony konfliktu wykorzystywały do transfuzji wodę kokosową, wstrzykiwaną bezpośrednio z kokosa!
Kokosy zawierają w sobie miękką masę złożoną głównie z czystych tłuszczów nasyconych. Charakteryzują się niezwyklą zdolnością regenerowania tkanek uszkodzonych przez procesy oksydacyjne, usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają produkcję mleka u kobiet karmiących i pobudzają produkcję męskiego nasienia.


Składniki:
-1 kokos (miąższ z rozłupanego orzecha)
-woda kokosowa, która wyciekła z kokosa
-woda(tyle ile waży miąższ kokos)
Sposób przygotowania:-w kokosie szukamy 3 małych wgłębień
-w jednym z nich zrób dziurę za pomocą ostrego noża
-przelej wodę z kokosa do miseczki (nie wylewaj jej!)
-weź kokosa do ręki i tępą stroną noża uderzaj mocno w niego (na samym środku)- orzech powinnien pęknąć. Jeśli nie uda się, włóż kokosa do woreczka i uderz mocno młotkiem- ta technika jest w 100% sprawdzona :D
-kokos pokrój na małe kawałki
-kokosa przekładamy do malaksera, wlewamy wodę kokosowę, wodę i cierpliwie blendujemy na gładko
-przecedzamy przez gazę i przelewamy do słoiczka

7 komentarzy:

  1. Czasem robię szybszą wersję z wiórej, ale ta musi być lepsza :)
    Dla mnie kupne mleko kokosowe jest momentami zbyt ciężkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zrobiłam jutro będzie ciasto Bounty czy mogę do niego wykorzystać wiórki które mi zostały :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam jutro będzie ciasto Bounty czy mogę do niego wykorzystać wiórki które mi zostały :-D

    OdpowiedzUsuń