Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki na ostro


Mocno pomidorowa, aromatyczna i ostra - jak dla mnie idealne połączenie. Sam zapach i kolor zachęca do jedzenia... Co najwazniejsze zupa jest bardzo prosta w wykoniu, a efekt niesamowity!




Składniki:
-1kg słodkich i dojrzałych pomidorów
-pół kg czerwonej papryki
-2 ząbki czosnku
-pół czerwonej cebuli
-pół papryczki chili
-łyżeczka suszonych warzyw
-pieprz
-sól
-nać pietruszki
-łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego


Sposób przygotowania:
-warzywa dokładnie myjemy i kroimy na kawałki
-do naczynia żaroodpornego nakładamy masło, a na to warzywa i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy
-naczynie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 30-40minut
-warzywa blendujemy na gęsty krem
-posypujemy natką pietruszki


Smacznego i na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz