sobota, 4 lipca 2015

Trójkolorowy deserek z kaszy jaglanej


Dzisiaj przygotowałam niesamowicie dobry i kolorowy deserek na bazie kaszy jaglanej, owoców, zielonego jęczmienia i nasion chia. Najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony- idealny na upalne dni :-).







Składniki:
-łyżka nasion chia (u mnie od AGNEX)
-łyżeczka erytrolu (u mnie od AGNEX)
-pół szklanki surowej kaszy jaglanej
-mleko roślinne lub woda
-2 łyżki jogurtu koziego
-pół banana
-garść jagód
-łyżeczka młodego jęczmienia


Sposób przygotowania:
-kaszę delikatnie podprażamy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnuszka. Zalewamy wodą lub mlekiem tak aby tylko przykryć kaszę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy
-nasiona chia mieszamy z jogurtem kozim i wstawiamy do lodówki na 10-20minut
-kaszę dzielimy na 3 porcje, przekładamy do osobnych miseczek i do każdej wkładamy osobne dodatki tak aby wyszedł nam jagodowy krem(tutaj dodajemy erytrol), bananowy oraz jęczmienny. Następnie dodajemy płyn (wodę lub mleko) aby uzyskać konsystencję kremu. Każdą porcję dokładnie blendujemy.
-wszystko przekładamy do szklanki, a na górę wykładamy puding z chia oraz resztę jagód
-najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzony, więc proponuję wstawić do lodówki

Smacznego i na zdrowie!

6 komentarzy :

  1. Mm taki zdrowy i taki piękny. I musi smakować cudownie *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. ogółem to baardzo fajny deser proponujesz dzisiaj ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny deserek. :) I jakie ładne ma kolory!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co można dodać zamiast erytrolu? I czy w tej części fioletowej są jagody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać ksylitol lub dobrej jakości miód ;). Najlepiej posłodzić warstwę, która uważamy za najmniej słodką :)

      Usuń