wtorek, 21 lipca 2015

Pudding wegański z tapioki


Pudding kojarzy mi się z dzieciństwem. Jest to proste danie z dawnych lat, które przyrządzała mi moja Mama. Zawsze był to pudding waniliowy z dodatkiem soku z jagód. Taki posiłek smakował lepiej niż nie jeden baton ze sklepu. Często lubie wracać do tych starych "smaków", do tych niezapomnianych i beztroskich chwil... :)

Dzisiaj przygotowałam dla was banalny, wegański pudding warstwowy z tapioki- jedna część jest waniliowa, a druga 'czekoladowa" na bazie karobu. Ten deser, to idealna propozycja dla najmłodszych, a w szczególności dla alergików.


Czym jest tapioka?
Tapioka jest to produkt skrobiowy otrzymywany z manioku- rośliny o bulwiastych korzeniach. Jest to brazylizjki odpowiednik polskiej skrobi ziemniaczanej. Z tapioki wyrabia się mąkę, która jest szczególnie popularna Ameryce centralnej i południowej, w Afryce i niektórych rejonach Azji. Mąka z tapioki znajduje zastosowanie przy wypiekach. Przyrządza się z niej ciasta, krakersy, chleby, placki czy też desery. Co najważniejsze tapioka  nie uczula, jest lekkostrawna i bezglutenowa.

Co dobrego ma w sobie karob?

-nie zawiera substancji stymulujących, jak kofeina
-zawiera wapń, cynk, miedź
-jest bigaty w witaminy z grupy B, a także E, D, A
-ma działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne
-reguluje poziom cukru we krwi
-leczy biegunki
-wspiera odporność organizm










Składniki:
-3 płaskie łyżki mąki z tapioki (u mnie od BioŻywczy)

-łyżeczka karobu (u mnie od BioŻywczy)
-1 szklanka mleka mleka kokosowego
-1 szklanka innego mleka sojowego
-szczypta kurkumy(opcjonalnie)
-szczypta prawdziwej, czystej sproszkowanej wanili
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu
-ulubione owoce
-odrobina wiórków kokosowych(opcjonalnie)


Sposób przygotowania
-1,5 szklanki mleka wlewamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu
-pozostałą ilość mleka wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, wanilię, kurkumę oraz tapiokę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do garnuszka. Gotujemy na bardzo małym ogniu aż zacznie gęstnieć
-budyń dzielimy na dwie części aby powstały nam dwa smaki: "czekoladowy" i waniliowy
-łyżeczkę karobu dokładnie rozpuszczamy w łyżeczce wody i dodajemy do jednej cześci budyniu bardzo dokładnie mieszając
-oby dwa smaki przekładamy do miseczki i układamy ulubione owoce. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
Smacznego! :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz