Pasta z ciecierzycy z pietruszką

Wszelkie pasty roślinne, to świetne zamienniki tradycyjnych pasztetów i past mięsnych- uwielbiane przez wegan i wegeterian. Zawierają dużą ilość białka, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Dodatkowo strączki obfitują w fitoestrogeny, które regulują gospodarkę hormonalną, działają antynowotworowo oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca, układu krążenia oraz zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Więcej na temat właściwości roślin strączkowych przeczytasz tutaj:(KLIK)












Składniki:
-200g suchej ciecierzycy(u mnie od AROMAT NATURY)
-1 średnia cebula
-1 ząbek czosnku

-nać pietruszki (ilość według preferencji)
-kawałek papryczki chili
-kilka łyżek wody
-2 łyżki oleju (np. oliwa z oliwek, olej lniany)

-sól (u mnie himalajska)
-pieprz
-szczypta kardamonu
-szczypta cynamonu
-szczypta kmininku

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę namaczamy w wodzie na całą noc, rano odlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy-do ciecierzycy dodajemy pół cebuli, czosnek przyprawy, olej, wodę i dokładnie blendujemy (tak aby nie było zadnych grudek)
-resztę cebuli, pietruszkę oraz chili drobno kroimy. Dodajemy do pasty i dokładnie mieszamy
-przechowujemy w lodówce

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty