wtorek, 28 lipca 2015

Ciasto z ciecierzycy ala rafaello

Ciasto ze ciecierzycy, która ma lekko słodki i delikatny smak, więc idealnie nadaje się do wypieków. Ciasto jest mocno kokosowe, sycące i bezglutenowe. Lekko kruche i proste w przygotowaniu. Smakuje lepiej niż nie jedno ciasto, a co najlepsze nie czuć, że jest przygotowane na bazie ciecierzycy :).

Co dobrego ma w sobie ciecierzyca?
-sporą ilość białka, więc jest powszechnie stosowana jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej
-zawiera fosfor, potas, żelazo, cynk
-jest bogata w witaminy z grupy B oraz błonnik

Dodatkowo:
-wzmacnia organizm
-obniża poziom cholesterolu
-korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
-wspomaga leczenie cukrzycy

Według medycyny chińskiej ciecierzyca korzystnie wpływa na trzustkę, żołądek i serce.








Składniki:
-400g suchej ciecierzycy (u mnie od AROMAT NATURY)
-100g mąki kokosowej 
(u mnie od AROMAT NATURY)
-50g roztopionego oleju kokosowego (u mnie od AROMAT NATURY)
-50g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta
-2 jajka
-pół szklanki mleka kokosowego
-2 banany
-2 łyżki ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-ciecierzycę namaczamy w wodzie na całą noc, rano odlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy
-banana miażdżymy
-do ciecierzycy dodajemy jaja, banana, olej kokosowy, cukier, mleko i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy mąkę oraz wiórki
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym, posypujemy mąką kokosową
-masę przekładamy do blaszki, posypujemy resztą wiórek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut 180C
-odstawiamy do całkowitego wystygnięcia

Smacznego!

1 komentarz :