Burgery z czarnej fasoli i czerwonego ryżu w chrupiacej panierce z sezamu

Przedstawiam wam wegańskiego burgera z pieczonym kotletem z czarnej fasoli i czerwonego ryżu w chrupiącej panierce z czarnego sezamu. Środek wypełniony jest świeżymi warzywami i pieczoną papryką, co nadaje charakterystycznego smaku. Burger w wykonaniu jest bardzo prosty, w środku soczysty, a zewnątrz chrupiący :).








Składniki (na około 5-6 sztuk):Burger:
-1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli (u mnie od BioŻywczy)
-1 szklanka ugotowanego czerwonego ryżu (u mnie od BioŻywczy)
-6 łyżek płatków owsianych
-2 łyżki mąki amarantusa
-kilka łyżek czarnego sezamu do obtoczenia kotletów
-1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
-1 potarta marchewka
-sól
-świeżo mielony pieprz
-czerwona papryka
-1 łyżka roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego
-bułka razowa

Warzywa:
-czerwona papryka
-zielona papryka
-kapusta pekińska
-czerwona i biała cebula
-nać pietruszki
-ogórek kiszony


Sposób przygotowania:-fasolę, ryż, olej oraz mąkę przekładamy do naczynia i blendujemy na gęstą masę. Dodajemy płatki owsiane, posiekany czosnek, marchew, przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut. Po upływie czasu formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-30minut 200C
-papryki kroimy na pół, nakłuwamy, lekko solimy i pieczemy w ponad 200C. Wyjmujemy, gdy papryka będzie już lekko pękała i ściemnieje
-gotowego kotleta wkładamy do bułki wraz z resztą warzyw. Gotowe! :)

Smacznego i na zdrowie!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty