Bezglutenowy warstwowy deser z owocami


Kolejny kolorowy deserek na bazie owoców i kaszy jaglanej, która według mnie jest niezastąpiona w deserach :)!







Składniki:
-pół szklanki surowej kaszy jaglanej
-mleko roślinne lub woda
-1 duży, dojrzały banan- pokrojony na 3 części
-garść borówki amerykańskiej-garść truskawek
-łyżeczka karobu lub prawdziwego kakao ( dla osób na diecie bezglutenowej koniecznie z certyfikatem)
-świeży ananas

Sposób przygotowania:

-kaszę delikatnie podprażamy w suchym garnuszku, następnie płuczemy pod zimną wodą i przekładamy do garnuszka. Zalewamy wodą lub mlekiem tak aby tylko przykryć kaszę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy
-kaszę dzielimy na 3 porcje + odrobinę pozostawiamy na polewę czekoladową, przekładamy do osobnych miseczek i do każdej wkładamy część banana oraz osobne dodatki  tak aby wyszedł nam krem jagodowy, ananasowy, truskawkowy i polewa czekoladowa. Następnie dodajemy płyn (wodę lub mleko) aby uzyskać konsystencję kremu. Każdą porcję dokładnie blendujemy.
-wszystko przekładamy do szklanki, górę polewamy polewą czekoladową i wykładamy resztę pokrojonego ananasa
-całość wstawiamy do lodówki aby deserek dobrze się schłodził. Według mnie tak smakuje najlepiej.

Smacznego i na zdrowie! :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty