piątek, 15 maja 2015

Wysokobiałkowy budyń żurawinowy potreningowy


Posiłek potreningowy często kojarzy się z białym ryżem i piersią z kurczaka z dodatkiem warzyw, ale nie każdemu to odpowiada aby codziennie jeść to samo. Bynajmniej w moim przypadku tak jest- nie lubię nudy w kuchni i zawsze staram się urozmaicać swoją dietę aby była pełnowartościowa,  smaczna, barwna i obfitująca w witaminy oraz minerały :)

Proponuję dzisiaj wysokobiałkowy budyń- jest to idealna propozycja na posiłek po treningowy, który zapewni optymalną wydolność organizmu oraz regenerację.

Powiłek powinnien być bogaty w łatwo przyswajalne węglowodany oraz pełnowartościowe białko. Bowiem przyjmowanie samego białka sprawi, że zostanie ono przeznaczone tylko na cele energetyczne, a nie na cele budulcowe.
Dlatego też połączenie białka i węglowodanów sprawi, że:
-zwiększy się synteza(wchłanianie) aminokwasów,
-uwolni się insulina, które odpowiedzialna jest za transport aminokwasów (zapewni to lepszą regenerację) ,
-skutecznie zachodzi proces odbudowy glikogenu

Po treningu nalezy unikać spożywania tłuszczu, ponieważ zaburza on wchłanianie białka.

Moja propozycja posiłku nie jest trudna w wykonaniu- potrzeba nam tylko kilka składników ,blender bądź malakser i oczywiście chęci :).

Składniki budyniu i kilka słów o nich:
Odżywka białkowa jest bardzo szybko trawiona i wchłaniana. Umożliwia bardzo szybką dostawę niezbędnych aminokwasów do organizmu, które biorą udział w budowie tkanki mięśniowej (leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, fenyloanalina, treonina,
tryptofan)


Kasza jaglana- jest lekkostrawna, stanowi dobre źródło białka. Poza tym nie zawiera glutenu więc nie uczula. Posiada wysoki IG (indeks glikemiczny) jest więc idealnym produktem aby uzupełnić zapasy glikogenu po wykonanym treingu. Poza tym zawiera cenną krzemionkę, która wzmacnia nasze stawy. Zawiera witaminy z grupy B, która pozytywnie wpłyną nasza układ nerwowy oraz wapń, potas, fosfor, żelazo oraz tryptofan, który podnosi poziom serotoniny

Suszona żurawina zaliczana jest do owoców o wysokiej wartości odżywczej. Spożywanie owoców żurawiny, jak i jej przwetworów korzystnie wpływa na układ moczowy- związki fitochemiczne skutecznie leczą wszelkie infekcje np. zapalenie pęcherza. Ponad to korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (polifenole zawarte w żurawinie skutecznie obniżają "zły" cholesterol)

Sok z cytryny jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów odpowiedzialnych za niwelowanie wolnych rodników, które są produktem ubocznym podczas aktywności fizycznej. Ponad to cytryna działa przeciwbakteryjnie i antybakteryjnie.
Poza tym witamina C niezbędna jest do syntezy kolagenu budującego nasze chrząstki oraz do poprawy stanu tkanki łącznej oraz ścięgien

Imbir poprawia trawienie i sprzyja lepszemu przyswajaniu składników odżywczych z pożywienia. Poza tym łagodzi stany zapalne, zapobiega starzeniu się komórek, zmniejsza obrzęki oraz sztywność stawów, a także łagodzi ból w stawach. Ma również właściwości antyrakowe i jest świetnym lekarstwem na nudności.





Składniki:
-30g odżywki białkowej (u mnie waniliowa od kulturysta.com)
-40g kaszy jaglanej (u mnie od Piątnica)
-garść suszonej żurawiny bez dodatku cukru oraz oleju
-łyżka soku z cytryny
-szczypta imbiru
-kilka plasterków banana
-woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sposób przygotowania:
-suchą kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku przez klka minut na minimalnym oganiu. Następnie płuczemy pod zimną wodą. Wkładamy spowrotem do garnka i zalewamy wrzątkiem (tak aby ją tylko przykryć). Gotujemy około 10-15min, odstawiamy aby do siebie "doszła" i studzimy
-odżywkę białkową mieszamy z wodą około 1/2 szklanki. Dodajemy kaszę, żurawinę, imbir oraz sok z cytryny i blendujemy do uzyskania gęstego kremu
-na wierzchu układamy plasterki banana oraz odrobinę żurawiny

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz