wtorek, 19 maja 2015

Pierś z kurczaka w kokosowej panierce


Pierś z kurczaka w kokosowej panierce z dodatkiem duszonego ananasa. Jest to proste danie i bardzo lubiane przez dzieci, młodzież i nie tylko. Pięknie pachnie, smakuje bardzo egzotycznie, a mięsko jest bardzo soczyste.

Panierka kokosowa jest świetną alternatywą dla popularnej bezwartośćiowej i kalorycznej bułki tartej. Co więcej- smakuje o niebo lepiej, a danie jest lekkie i mniej kaloryczne :).






Składniki (na 1 porcję):
-100g dobrej jakości piersi z kurczaka
-1 białko jaja
-30g wiórków kokosowych
-30g kaszy gryczanej niepalonej
-80g ananasa
-pół małej cebulki czerwonej
-olej kokosowy
-przyprawa curry i pieprz cytrynowy


Sposób przygotowania:
-pierś rozbijamy tłuczkiem, obtaczamy w białku,a nastepnie we wiórkach
-mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180C) i pieczemy około 15-20minut na kratce
-kaszę gryczaną gotujemy według wskazówek na opakowaniu
-cebulkę drobno kroimy i smazymy na oleju kokosowym.
-ananasa kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy chwilkę, dodajemy kaszę i mieszamy
-zawartość patelni oraz mięso przekładamy na talerz


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz