środa, 15 kwietnia 2015

Pasta z makreli


Nigdy nie przemawiały do mnie wszelkiego rodzaju kupne pasty/smarowidła na kanapki. Większość z nich wypełniona jest dużą ilością olejów roślinnych, cukrem, octem i innymi niepotrzebnymi dodatkami. Co prawda niekiedy można znaleść pastę dobrej jakości, ale najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie takiej pasty samemu w domu- jest tańsza, mniej kaloryczna, lepsza w smaku i przede wszystkim zdrowsza. Co więcej sami decydujemy z jakimi dodatkami mamy ochotę ją zjeść.

Moja dzisiejsza propozycja to kremowa pasta z makreli z odrobiną pikanterii. Dodatkowo idealnie komponuje się z ogórkiem lub szczypiorkiem :)






Składniki:
-1 mała wędzona makrela
-pół papryki czerwonej
-odrobina papryczki chili (opcjonalnie)
-2 jaja ugotowane na twardo
-pół małej cebulki czerwonej
-łyżka jogurtu naturalnego
-świeży pieprz mielony

Sposób przygotowania: 
-jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
-makręlę obieramy, pozbawiamy ości i rozdrabiniamy
-paprykę kroimy w małą kosteczkę
-makręlę z jajkami, cebulą, papryczką oraz jogurtem blendujemy , a na koniec dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz