niedziela, 15 marca 2015

Sałatka z pieczonym burakiem i jajkiem

Pieczony burak w towarzystwie jajka i zieleniny. Pyszne i kolorowe połączenie, które zachęca swym wyglądem i smakiem. Te fioletowe warzywo jest wspaniałym i drogocennym lekarstwem, ale niestety niedocenionym. Już w starożytności Afrodyta (bogini miłości) zawdzięczała im swoją urodę, a Babilońscy medycy wierzyli, że burak oczyszcza krew i ma silne działanie bakteriobójcze. Co ciekawe dawne elegantki smarowały swoje policzki dla efektu uzyskania rumieńców i poprawy kondycji i koloru skóry. 
Według medycyny chińskiej buraki wzmacniają serce, uspokajają ducha, poprawiają krążenie, oczyszczają krew, korzystanie wpływają na wątrobę, nawilżają jelita i przyczyniają się do prawidłowego przebiegu menstruacji. W połączeniu z marchewką stosowane są do regulowania gospodarki hormonalnej podczas menopauzy oraz w zaparciach


Co zawiera burak?

-magnez, sód, potas, żelazo, krzem, fosfor, rubid, wapń oraz kwas foliowy
-witaminy z grupy B, A oraz C
-antocyjany- silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za degradację DNA i rozwój raka. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem!
-naturalne azotany, w organiźmie przekształcane są w azotyny, a potem w tlenek azotu. Gaz ten rozszerza naczynia krwionośne, dzięki temu nasze serce staje się bardziej ukrwione, a mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Dzięki temu zwiększymy naszą wydolność podczas wysiłku fizycznego, co potwierdzają wszelkie badania naukowe.
-błonnik, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz niszczy bakterie gnilne 
-boru, odpowiedzialny za popęd seksualny i libido. Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjak


Sałatka z pieczonym burakiem i jajkiem


Składniki (na 1 porcję):
-1 średni burak
-1 jajko (najlepiej od sprawdzonego hodowcy)
-mix sałat
-łyżka oleju lnianego lub innego nierafinowanego
-kilka pomidorków koktajlowych
-zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
-Buraka owijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180C) na około 40-50min. Następnie studzimy i kroimy
-Jajko gotujemy na twardo 8 minut we wrzącej wodzie. Po upływie czasu wyciągamy i wkładamy do zimnej wody.
-Sałatę wykładamy do miski, polewamy olejem i układamy resztę składników. Całość posypujemy ziołami

Na zdrowie!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz