środa, 25 marca 2015

Bezglutenowy naleśnik a'la tortilla


Domową tortillę można przygotować w kilka chwil i podać z dowolnymi składnikami. Wszystko zależy od naszej fantazji i upodobań  smakowych. Jest to bardzo lubiana przekąska przez dorosłych, jak i przez dzieci. Można ja zaserwować na imprezie, jak i zabrać do szkoły, pracy, czy na spacer. Moja wersja jest nieco inna od standardowych wrapów, ale równie smaczna :).




Składniki(na 1 porcję)
naleśnik:
-50g zmiksowanych na pył płatków jaglanych
-1 jajko od szczęśliwej kury
-pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
-kilka łyżek wody
-pieprz, sól
-olej kokosowy lub inny do smażenia
-folia aluminiowa do zawinięcia tortilli
farsz:
-100g piersi z indyka
-mix sałat
-kilka oliwek (u mnie czarne)
-pół papryki
-cebula
-kilka plasterków ogórka kiszonego
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-odrobina sosu sojowego (opcjonalnie)
-przyprawy: oregano, papryka ostra


Sposób przygotowania:-mięso drobno kroimy, dodajemy paprykę ostrą, sos sojowy i mieszamy. Wkładamy na patelnię i smażymy na małej ilości oleju do miękkości.
-zmiksowane płatki jaglane łączymy z jajkiem, mąką ziemniaczaną, wodą i przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji ciasta naleśnikowego.
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy naleśnika. Następnie studzimy
-w między czasie kroimy warzywa w dowolne kształy i przygotowujemy sos: przecier pomidorowy mieszamy z oregano
-przestudzonego naleśnika układamy na środku foli spożywczej o kształcie kwadratu i faszerwujemy mięsem oraz warzywami i polewamy sosem. Powoli zwijamy w rulon, a na koniec w folię.

Smacznego! 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz