Sałatka z pieczonym łososiem

Sałatki można przyżądzać ze wszystkiego. Mamy tutaj pełne pole do popisu i eksperymentowania. Mimo swojej prostoty potrafią zadziwić niewykłym połączeniem smaków i piękną barwą. Dobrze skomponowana sałatka jest niezwykle bogate w cenne składniki odżywcze i bez problemu może spełnić rolę II śniadania, czy też kolacji.
Dzisiaj przedstawię lekką, pyszną i niezwykle zdrową, a zarazem sycącą sałatkę z pieczonym łososiem.








Składniki (na 1 porcję)

-100g łososia atlantyckiego
-kilka liści sałaty rzymskiej
-garść roszponki
-pół papryki
-kilka pomidorków koktajlowych
-kilka czarnych oliwek
-łyżeczka oleju lnianego
-łyżeczka nasion słonecznika
-zioła prowansalskie
-pieprz cytrynowy
-folia aluminiowa


-Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Zawijamy łososia z dodatkiem pieprzu cytrynowego w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku do miękkości przez około 20-30minut i studzimy
-Wszystkie warzywa drobno kroimy, z wyjątkiem sałaty którą 'drzemy' rękoma.
-Łososia kroimy na dowolne kawałki, łączymy z warzywami. Całość polewamy olejem lnianym i posypujemy ziołami oraz nasionami słonecznika.


Komentarze

Popularne posty