Kokosowa jaglanka z musem jabłkowym i świeżo potartym cynamonem

Kokosowa jaglanka z dodatkiem prażonych jabłek i swieżo potartym cynamonem. Brzmi zachęcająco? Mam nadzieję, że tak! Wygląda niepozornie, nie wymaga dużo czasu, a robi wrażenie. 
Słodki posiłek, który syci i rozgrzewa, więc idealna propozycja na zimne poranki i nie tylko.



Kasza jaglana(proso) jest zwana królową kasz i słusznie ponieważ jest niesamowicie cennym zbożem. Bowiem jako jedyna działa na nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza nasz organizm z toksyn. Niweluje stany zapalnie, wzmacnia nasz układ odpornościowy i działa antyrakowo. 
Kasza jaglana jako jedyna zawiera rzadko występującą w produktach żywnościowych krzemionkę, która wzmacnia nasze stawy, włosy oraz paznokcie. Jest delikatna i nie zawiera ona glutenu, więc jest idealnym produktem dla osób na diecie bezglutenowej oraz lekkostrawnej. Ponadto obfituje w witaminy z grupy B, kóre korzystanie wpływają na nasz układ nerwowy. Lecytynę, która poprawia pamięć oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo oraz cenny aminokwas tryptofan skutecznie podnoszący poziom serotoniny, który pomaga w walce ze stresem.
Jabłka z kolei zawierają sporą ilość pektyn, które działają zbawiennie na nasz układ pokarmowy -
regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Dodatek cynamonu nadaje niepowtarzalny aromat. Co więcej jest silnym antyutleniaczem, który skutecznie "zamiata" wolne rodniki z organizmu, które odpowiedzialne są za procesy starzenia. Poza tym reguluje poziom cukru, ,zapobiega nudnością oraz niweluje stany zapalne podobnie jak, olej kokosowy o którym było już tutaj (KLIK)




Składniki (na 1 porcję)
-50g kaszy jaglanej
-łyżka jogurtu naturalnego/sojowego (można użyć 2 łyżek wody)
-15g wiórek kokosowych
-łyżeczka oleju kokosowego
-1 średnie jabłko (u mnie szara reneta)
-cynamon (u mnie świeżo potarty)


Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wkładamy do suchego garnuszka i prażymy kilka minut na małym ogniu. Następnie płuczemy na sitku i spowrotem przekładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem (tak aby tylko przykryć) i gotujemy pod pokrywką około 10minut.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy olej kokosowy i odstawiamy na 20 min.

Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe blendujemy z jogurtem na gęsty krem

Mus jabłkowy:
Jabłka kroimy na małe kawałki i prażymy na patelni z dodatkiem cynamonu do miękkości.

Ostudzoną kaszę mieszamy z kremem kokosowym i przekładamy do miseczki. Następnie polewamy musem jabłkowym.

2 komentarze:

  1. Wspaniały przepis! Na Pewno jutro zjemy takie śniadanko :) córcia będzie zachwycona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że przepis przypadł do gustu. Mam nadzieję, że będzie smakowało!

      Usuń